Ik schilder graag landschappen, maar ook portretten en situaties. Ik heb zelfs een paar niet-figuratieve schilderijen gemaakt – maar op den duur bevalt me dat niet zo. Waarschijnlijk omdat ik me ook graag met ‘het verhaal’ bezig houd. Vandaar misschien dat ik ook gedichten schrijf.
Situaties noem ik de schilderijen die een verhaal vertellen, meestal met een of meer personen in hoofd- en bijrollen. Portretten zijn portretten, landschappen landschappen. In deze genres kan ik me uitleven in allerlei manieren van schilderen, schilderkunstige oplossingen voor ogen neuzen enz. vinden, werken met perspectief (of juist niet), werkelijke (of juist niet) kleuren en verhoudingen tussen vlakken en lijnen; kortom: eigenlijk ben ik erg niet-figuratief (abstract) bezig, met dit verschil dat het ook nog eens iets voorstelt.

Ik geniet zelf dan ook erg van schilderijen (bijv. ‘Het straatje van Middelharnis’) waarin ik weg kan dromen in de voorstelling terwijl het prachtig is geschilderd.

Kunst heeft ruimte nodig om diepte te kunnen krijgen.

In deze web-site kunt u wat van mijn streven naar dit soort kunst zien. Ik hoop dat u geniet. Laat me even weten of dat zo is.

Christiaan van Tol

 

 

 

BIOGRAFIE

1948: geboren

1965-1970: KABK: Academie Den Haag

1969-1973: Vrije academie Den Haag

Lidmaatschap Pulchri Studio, Den Haag

1996: Jacob Hartogprijs

Lidmaatschap Ars Aemula Naturae, Leiden

(mede) organisator en inrichter van div. thematentoonstellingen.

div. groeps- en solo tentoonstellingen in Breda, Nijmegen, Den Haag, Leiden, België enz. oa. in Pulchri Studio, Ars Aemula Naturae, Stedelijk Museum 'De Lakenhal',

Werk in privé-collecties en div. musea (Gemeentemuseum Den Haag en 'De Lakenhal' in Leiden.

     
 

Meijndert Hobbema: Het straatje van Middelharnis